Santesson – Reformpolitikens strategier (Atlantis, 2012)

Alldeles utmärkt – beskriver bra förutsättningarna för politisk reformverksamhet.” Lars Tobisson, moderat nestor

Jätterolig läsning … Riktigt intressant … Boken flyttar fram kopplingen mellan statsvetenskapens resultat och det politiskt användbara.” Ursula Berge, Samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR

Pressröster om boken
Dagens Industri
Svenska Dagbladet
Svensk Tidskrift

utgående

The end comes when we no longer talk with ourselves. It is the end of genuine thinking and the beginning of the final loneliness. The remarkable thing is that the cessation of the inner dialogue marks also the end of our concern with the world around us. It is as if we noted the world and think about it only when we have to report it to ourselves.

Eric Hoffer 

Sök på inslag.se:

  Vänta…
twitter
politik
popsociologi
fler inslag
lördag
jun292013

E-röstning och formlöshet

Under valet 2010 blev det en del rabalder om Socialdemokraternas så kallade röstskolor. Frågan var om S-företrädare gjort sig skyldiga till otillbörligt verkande vid röstning eller andra bestämmelser kring valproceduren genom att handgripligen påverka när väljaren röstar (”hjälpa till med kuveret”, följa med in i vallokalen osv.). Det har varit si och så med respekten för regler och procedurer kring valet. Det är inte tillåtet att bedriva valkampanj i lokaler där man tar emot röster. Ändå sker det för fullt, exempelvis i Stockholms centralstation, där partiledare höll kampanjtal några tiotal meter från röstbåsen. Valmyndigheten har inte tillsynsansvar, utan hänvisar den som invänder mot kampanjandet i vallokaler till kommunen och polisen. Jo, de lär ju prioritera ärendet…

Jag hoppades och trodde att Alliansen skulle verka för att skärpa upp reglerna kring sådant slafs. För detta är viktiga frågor. Valet är en av våra allra viktigaste processer, och självklart måste regler och procedurer vara glasklara och oantastliga. Men utredandet i vallagskommittén gick tydligen så olycklig att resultatet blev det rakt motsatta. Istället för skärpta regler föreslår kommittén som bekant e-röstning. Denna osäkra teknik är att öppna dammluckorna för ren formlöshet. Röstning skulle därmed kunna ske i valstugor, på kampanjmöten eller under vapenhot i en källare. Det enda skydd kommittén erbjuder är förhoppningen att offret ska kunna/hinna/orka/våga ta sig iväg och rösta igen i tid. Det är inget litet lättsinne som kommittén uppvisar.

Formlöshet för att göra alting ”praktiskt” är en bredare trend. Vardagliga saker ska naturligtvis vara så praktiska som möjligt. Det är löjligt att kverulera om vanliga e-tjänster. Men det finns saker som inte är vanliga, utan djupt allvarliga – sådant som just riksdagsval, giftermål, polisanmälningar och rättsskipning (för att ge några exempel). Vad betyder det om man låter formlösheten bre ut sig där?

Det vore enkelt om man kunde gifta sig på nätet. När man ändå kan deklarera borde det vara en smal sak för Skatteverket att lägga till en äktenskapstjänst. Kanske vill kullor och masar kunna ingå äktenskap hos postombudet i mataffären, när man ändå står där vid charkdisken. Bara en fråga om att visa legitimation och skriva under ett papper. Eller?

Jag disktuerar saken i en krönika i Dalarnas tidningar idag.

Jag hoppas och tror fortfarande att det finns mer omdömesgillt folk i regeringskansliet som cylinderarkiverar denna utredning. Tyvärr innebär utredningsmalören att man nog har försuttit möjligheten att göra någonting åt slafset kring röstskolor och vallokalskampanjer. Det är skada.

Reader Comments (1)

Men det här med e-röstning är ju ett ypperligt steg framåt för miljön. Nu slipper sossarna köra pensionärer från hemmet i stinkande dieselbussar till vallokalen, det räcker med att en partifunktionär åker ut till hemmet med en laptop och hjälper gamlingarna att rösta. För att göra det ännu enklare kan sköterskorna samla ihop allas inloggningar och maila dem till lokala S-kontoret.

30 juni 2013 | Unregistered CommenterHans Odeberg

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>