Santesson – Reformpolitikens strategier (Atlantis, 2012)

Alldeles utmärkt – beskriver bra förutsättningarna för politisk reformverksamhet.” Lars Tobisson, moderat nestor

Jätterolig läsning … Riktigt intressant … Boken flyttar fram kopplingen mellan statsvetenskapens resultat och det politiskt användbara.” Ursula Berge, Samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR

Pressröster om boken
Dagens Industri
Svenska Dagbladet
Svensk Tidskrift

utgående

The end comes when we no longer talk with ourselves. It is the end of genuine thinking and the beginning of the final loneliness. The remarkable thing is that the cessation of the inner dialogue marks also the end of our concern with the world around us. It is as if we noted the world and think about it only when we have to report it to ourselves.

Eric Hoffer 

Sök på inslag.se:

  Vänta…
twitter
politik
popsociologi
fler inslag
torsdag
mar072013

Rasism på Aftonbladets ledarredaktion?

Aftonbladetskribenten och inslag-läsaren Daniel Swedin har denna morgon nedkommit med en analys av våldtäktsfrågan. Vi män har ett problem, fastslår Swedin, som därför nu vill befrias från sin manlighet.

En generation män som gillar verktyg och öl. Det är en beskrivning av manligheten där vi känner oss bekväma. Där är vi ett kollektiv, en generation. Vi är män. […] Tidigt i fredags morse hittades en 45-årig kvinna död på en parkeringsplats i Högsbohöjd i sydvästra ­Göteborg. Tre timmar senare greps hennes ­ex-sambo. Han – för det var en man – är häktad, misstänkt för mord. Men honom vill vi inte ha i vår gemenskap. Våldtäktsmän, mördare, näthatare, dödshotare, stalkers, misshandlare är ju aldrig representanter för gruppen män. De är individer, undantag och galningar.

Mmm, jo så långt kan man känna igen sig. Det kan uppstå gemenskap när man pratar prylar över en öl, men man känner ingen gemenskap med våldtäktsmän och mördare. Tänk, jag håller med. Den observationen är mitt i prick. Exakt så är det faktiskt. Jag har aldrig känt gemenskap med någon mördare eller våldtäktsman alls. Noll.

Sedan lägger Swedin dit sin persiljekvist.

Det är hela gruppen män som påverkas av våldtäkter och mord – hur gärna vi än vill göra det till dårars dåd. […]

Att fortsätta låtsas som att övergreppskulturen inte existerar och inte är en manlig angelägenhet är vansinne. Samtidigt som gruppen män låtsas att vi vet allt om öl och inget om våldtäkter vittrar relationen och förtroendet mellan könen sönder.

Män delar en övergreppskultur och bara låtsas att de inget vet om våldtäkter. Vi har att göra med ett spritt kulturproblem som leder till grov brottslighet.

Låt oss så lämna ordet till Swedins kollega, Anders Lindberg. I juli 2011 hade Lindberg följande att säga om kulturförklaringar till brott, i en radiodebatt med Paulina Neuding:

När man använder kulturella förklaringar för brott, när man försöker koppla ihop att brott har en kulturell orsak, då tycker jag att det i grunden är en rasistisk tankefigur som man utgår ifrån.

Själv var jag inte så övertygad av den analyskaramellen. Det är naturligtvis inte nödvändigtvis rasism att diskutera kopplingar mellan kultur och brottslighet. Men nu är jag inte ledarskribent på Aftonbladet heller, och har inte den där drastiska ådran när jag drar mina slutsatser. Visst kan det finnas kopplingar mellan kultur och brottslighet – men detta är frågor som måste disktueras med precision och nyanser.

Swedin sveper sin hand över gruppen män och argumenterar utifrån kvinnors (begripliga) rädsla för det tack och lov mycket ovanliga brottet överfallsvåldtäkt. Tsss… Låt oss höja insatserna lite. Vad har Swedin i så fall att säga om den mer specifika gruppen sydafrikanska män? Då blir det genast laddat. I Sydafrika kan man tala om en våldtäktsepidemi.

One in four South African men questioned in a survey said they had raped someone, and nearly half of them admitted more than one attack. The study, by the country's Medical Research Council, also found three out of four who admitted rape had attacked for the first time during their teens. It said practices such as gang rape were common because they were considered a form of male bonding. The MRC spoke to 1,738 men in KwaZulu-Natal and Eastern Cape provinces. The research was conducted in both rural and urban areas and included all racial groups. Using an electronic device to keep the results anonymous, the study found that 73% of those who admitted rape said they had carried out their first assault before the age of 20. Almost half who said they had carried out a rape admitted they had done so more than once. One in 20 men surveyed said they had raped a woman or girl in the last year.

Finns en kulturell orsak till denna brottslighet? Det är faktiskt svårt att se någon annan förklaring. Men ska sydafrikanska män påta sig en kollektiv skuld? Sitter sydafrikanska män och bara låtsas när de inte känner igen sig i våldtäktsmännens beteende? Bör vi alla börja betrakta eventuella sydafrikanska män i vår bekantskapskrets på ett annat sätt nu när vi känner till ”överfallskulturen” som de kommer ifrån? Nej, den slutsatsen vill nog ingen på Aftonbladets ledarredaktion landa i. Samma argumentationsmodell kan användas i andra sammanhang som har en tydligare koppling till Sverige och svenska förhållanden. Och rätt vad det är kanske ändå inte Lindbergs varning för rasistiska tankefigurer känns fullständigt tagen ur luften.

Reader Comments (5)

Mycket bra Peter. Men jag tror inte det spelar någon roll hur ofta man än påminner aftonbladets skribenter om deras dubbla måttstockar. Egentligen handlar det ju bara om att intellektualisera sitt förakt mot vissa grupper, och sin kärlek för andra. Men då känslor, eller politik som i det här fallet, ofta är irrationella så uppkommer den här typen av situationer.

7 mars 2013 | Unregistered Commenterpontus

Kvinnor har sedan historiens gryning fått ha en vaksam attityd angående män. Den vaksamheten är bra och så kommer det att vara till historiens slut.

Alla tillgängliga fakta visar att Sverige är ett bra land för kvinnor. Dock behöver tex kvinnofridsrelaterade frågor ses på med större allvar från statens sida. Denna positiva utveckling beror uteslutande på Sveriges kvinnor och män.

Sedan skriver Swedin "Att fortsätta låtsas som att övergreppskulturen inte existerar och inte är en manlig angelägenhet är vansinne." Det är textens money shot. Talibanargumentet.

Det finns en exakt överenstämmelse mellan sekt-kommunismen 1973 och genusismen 2013, typ: "Ju mer jämställt/jämlikt samhället är, desto farligare är förtryckaren.". Kan man inte peka på formell och informell ojämlikhet får man istället skriva att "övergreppskulturen...är en manlig angelägenhet".

Det var töntigt 1973 och är det idag.

7 mars 2013 | Unregistered CommenterMikael

tänkte först att vad bra, någon som kan argumentera sakligt i svensk debatt, en dront! Men det lustiga är att sakliga och kloka människor i Sverige har ett svenskt perspektiv och detta har flyttats till en region som tangerar extremism och vansinne. Att argumentera med Aftonbladet och ta deras åsikter på allvar är jämställt med att ta debatten med koranbrännare i USA. Otroligt för en som växt upp med Life of Brian och sedan bott utomlands i 20 år hur långt konsensus kan röra sig. tyvärr tror jag att om dessa sakliga personer inte tar sitt ansvar och inser hur extremt Sverige blivit att andra krafter kommer att ta över, 20 år kan göra mycket, extrapolation borde läras ut i samhällsvetenskapen, tillsammans med felmarginal. det kan komma att gå mycket fel.

tack

arne a

8 mars 2013 | Unregistered Commenterarne

Bra skrivet. Och det finns mer att säga. Varför inte tala om en "manlig rattfyllerikultur" eller en "manlig inbrottskultur" när man ändå fått upp ångan på Aftonbladet?

Nej, för då blir det plötsligt uppenbart hur vrickat hela resonemanget är.

Däremot finns det, vilket man givetvis inte nämner på AB, såkallade "hederskulturer" där det verkligen inom kulturen anses legitimt att döda den som bryter mot dess oskrivna regler. Men om detta lär vi aldrig få läsa på AB.

8 mars 2013 | Unregistered CommenterSunnyman6

Det lustiga är att partnervåld rent statistiskt sker ifrån båda håll och att män är ungefär lika utsatta som kvinnor. När det kommer till mord i nära relationer så sker det ungefär 15-20 mord på kvinnor per år och 5-10 mord på män där skillnaden är mindre i övergrepp och mer i våldspotential (män är biologiskt större och starkare). Utmärkande grupper är missbrukare och tidigare dömda våldsbrottslingar enligt BRÅ.

Om man menade allvar med kollektivt skuldbeläggande så bör man rimligtvis även skuldbelägga alla kvinnor för de män som slås ihjäl inom nära relationer också. Att så inte sker säger egentligen ganska mycket om de reellt existerande samhällsstrukturerna utanför de radikala patriarkatsteoriernas fantasier om att män håller ihop och i smyg legitimerar övergrepp mot kvinnor.

8 mars 2013 | Unregistered CommenterFredrik

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>