Santesson – Reformpolitikens strategier (Atlantis, 2012)

Alldeles utmärkt – beskriver bra förutsättningarna för politisk reformverksamhet.” Lars Tobisson, moderat nestor

Jätterolig läsning … Riktigt intressant … Boken flyttar fram kopplingen mellan statsvetenskapens resultat och det politiskt användbara.” Ursula Berge, Samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR

Pressröster om boken
Dagens Industri
Svenska Dagbladet
Svensk Tidskrift

utgående

The end comes when we no longer talk with ourselves. It is the end of genuine thinking and the beginning of the final loneliness. The remarkable thing is that the cessation of the inner dialogue marks also the end of our concern with the world around us. It is as if we noted the world and think about it only when we have to report it to ourselves.

Eric Hoffer 

Sök på inslag.se:

  Vänta…
twitter
politik
popsociologi
fler inslag
söndag
apr172011

Coolaste vetenskapliga resultatet någonsin – Andra chansen

romanen tvingades Sophie välja vilken av hennes söner som skulle räddas till livet och vilken som skulle dö. Hon tyckte att det var ett jobbigt val. De till synes skrupelfria läsarna av inslag.se har tvärtom glatt slängt tjugo enastående coola forskningsresultat på sophögen i vår stora omröstning om det coolaste vetenskapliga resultatet någonsin. Fyrtio resultat nominerades, tjugo slogs ut, tio har kvalificerat sig till finaltävlingarna, och resterande tio får nu göra upp i den andra chansen. Det blir en hård tävling, en sista räddningsplanka i denna prestigefyllda tävling.

Jag kan erkänna att det kommer att uppdagas en och annan regelmässig överraskning under tävlingens gång. Men jag måste ändå inskärpa dramatiken och allvaret i just denna deltävling. Här har vi tio mycket värdiga kandidater som alla förtjänar att hänga kvar i tävlingen. Blott en kan vara utvald. Nu gäller det.

 

Resultat hittills

Kvalgrupp 1
1. Relativitetsteorin
2. (Vaccinet)
3. Big Bang
4. Avståndet till solen

Kvalgrupp 2
1. Evolutionsteorin
2. (Termodynamiken, hs 2)
3. Tydandet av hieroglyferna
4. Coaseteoremet

Kvalgrupp 3
1. Komparativa fördelar
2. (Mänskliga rättigheter)
3. Blodomloppet
4. Historisk institutionalism

Kvalgrupp 4
1.  Heisenbergs osäkerhetsprincip
2. (Den experimentella metoden)
3. Lucaskritiken
4. Measure and integration

Kvalgrupp 5
1. Våg- partikeldualitet
2. (Gödels ofullständighetssats)
3. Dinosaurierna
4. Analysens fundamentalsats

Kvalgrupp 6
1. e^(i×π) = −1
2. (Världen torde vara simulerad)
3. Jordens omkrets
4. Globulism

Kvalgrupp 7
1. Atomen
2. (Arrows omöjlighetsteorem)
3. Trigonometri
4. Andra välfärdsteoremet

Kvalgrupp 8
1. Pythagoras sats
2. (Hur dinosaurierna dog ut)
3. Indoeuropeiska språket
4. Pacta sunt servanda

Kvalgrupp 9
1. Milgrams lydnadsexperiment
2. (Keplers lagar)
3. Individen
4. Första välfärdsteoremet

Kvalgrupp 10
1. DNA
2. (Plattektonik)
3. Bakterieteorin
4. Primaltalssatsen

 

De nominerade till andra chansen är följande upptäckter:

  • Vaccinet
  • Termodynamiken, hs 2
  • Mänskliga rättigheter
  • Den experimentella metoden
  • Gödels ofullständighetssats
  • Världen torde vara simulerad
  • Arrows omöjlighetsteorem
  • Hur dinosaurierna dog ut
  • Keplers lagar
  • Plattektonik

(För information om de nominerade upptäckterna, se länkar i ursprungliga kvalomgångar ovan.)

Må coolaste resultat vinna!

 

Reader Comments (8)

Svårt val det här. Ett coolt resultat bör ju ha med dinosaurier på något vis, de tycker alla är coola. Men samtidigt vill man ju att det ska finnas en rymdkoppling också, eftersom rymden är cool. Och så är det alltid kul med stora explosioner.

Men det finns väl ingen vetenskaplig upptäckt med alla tre ingredienserna? Det skulle vara om någon kom på att dinosaurierna dog ut på grund av en stor explosion orsakad av ett objekt från rymden, men det är ju osannolikt att vi kommer få se en så cool upptäckt i verkligheten.

18 april 2011 | Unregistered CommenterJohan

Valet är enklare än det kan tyckas. Dinosaurier är coola. Lyckligtvis är alternativets fråga felställd - de är ingalunda utdöda. Och massdödstillfällen har det funnits flera av i jordens historia - K/T är ingalunda det ballaste av dem.

Vaccin, Keplers lagar och plattektonik är alla goda kandidater. De är genuint coola. Vaccin för att det säger något mycket spännande om biologiskt liv (som bara blir ännu coolare om man tänker på att upptäckten gjordes innan man hade alls mycket begrepp om celler och proteiner). Keplers lagar kanske man tom. måste sätta i sitt tidsmässiga sammanhang för att fullt ut uppskatta, men de beskriver kittlande samband. (Å andra sidan är det med dem som med e^(i×π) = −1 - coolheten är skenbar och försvinner när man ser sammanhanget.) Plattektoniken falnar också en smula när man vant sig vid de hisnande perspektiven.

Men Gödels ofullständighets sats består. Blotta fräckheten i att angripa problemet på det sättet - och inte minst hur det meddelades omvärlden, i ett anspråkslöst anförande på en matematikerkongress. Det är som om en högstadielärare i samhällskunskap skulle lösa världsfreden och publicera det i FN-förbundets emdlemstidning...

18 april 2011 | Unregistered CommenterUlf Schyldt

Utan att förminska Gödels übercoolness, får jag ändå hålla med om att dinosauriedöden är alldeles särskilt cool. Jo, jag håller med om att katastrofen var en gammal återupprepning sett i geologisk tid. Men som upptäckt var den väl ändå coolare än så? Var det inte första gången man upptäckte att världen verkligen kan gå under med en stor smäll – och faktiskt har gjort det också. Sedan är frågan vilket som är coolast, upptäckten att det har funnits dinosaurier eller hur de dog ut?

18 april 2011 | Registered CommenterPeter Santesson

Det är väl förvisso sant att upptäckten av Chicxulub-kratern ruskade en hel del astronomer ur villfarelsen att stora komet- eller astroidnedslag enbart hörde till tiden före livets uppkomst på jorden och föreställningen att "Jupiter dammsuger solsystemet på kroppar med oregelbunden omloppsbana" fick sig en törn.

Men å andra sidan var det ändå inte förrän med Shoemaker-Levy 9 på 1990-talet (20 år senare) som de verkliga motståndarna mot att sådana astronomiska händelser kan ske även idag slutligen gav med sig.

Och å andra sidan är Chicxulub-teorin idag alltmer ifrågasatt - till förmån för uppfattningar som ligger mer "i tiden", t.ex. följder av klimatförändringar pga vulkanutbrott.

Och i och med ifrågasättandet får man väl ändå säga att lite av coolheten förtas?

18 april 2011 | Unregistered CommenterUlf Schyldt

Jag har hävdat det tidigare men vilken djurvän kan ogilla käpphästar?

Även den mest ocoola matematiska upptäckt är ALLTID mer cool än vilken annan vetenskaplig upptäckt som helst hur cool den senare än är. Dinosaurier, bah! Skulle det vara coolt att påta i lera, för att så småningom lägga pussel med benbitar? Tankekraft, mina vänner, tankekraft! Där snackar vi coolt - är man smart nog räcker det att låsa in sig i garderoben med en låda öl och några sojakorvar, för att göra nya vetenskapliga upptäckter.

Gödels ofullständighetssats it is

18 april 2011 | Unregistered CommenterMikael Åhman

Ey! Dissa inte paleontologi!

Det är hur coolt som helst att ägna sommaren åt att sova i tält på nån otillgänglig plats i vildmarken, gå upp klockan sex på morgonen, påta i jorden hela dagen och hitta miljoner år gamla benbitar. Och att pussla ihop dem och förstå hur de hänger samman, hur ekologin fungerade där dessa djur levde et.c. kräver tankekraft. (Och inte så lite, annars blir det lätt fel...)

Tro inte heller att det bara handlar om att hitta så stora ben som möjligt. Hur coolt är det inte att ha grävt fram ett 75 miljoner år gammalt näste för en parasitstekel - och sen se dess moderna släkting som fångat ett byte bygga ett exakt likadant bo idag, på samma plats!

Behåll du dina sojakorvar...

19 april 2011 | Unregistered CommenterUlf Schyldt

Platon vs Aristoteles… Well, fråga en sjuåring om Gödel eller dinosaurierna är coolast, så får vi saken avgjord.

19 april 2011 | Registered CommenterPeter Santesson

Både Keplers lagar och vaccinet var coola grejer för den tiden, men såhär när man vant sig - njaa, inga fjärilar i magen. Hur dinosaurierna dog ut är vad jag förstått fortfarande inte helt klart (om man nu ens kan säga att de dött ut) så det går också bort. Plattektonik är däremot fortfarande aktuellt och supercoolt att tänka på, så det får det bli. (Trots att det såhär i tider av tsunamis och kärnkraftverksproblem känns hårt att säga att det är "coolt"...)

24 april 2011 | Unregistered CommenterCamilla

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>