Santesson – Reformpolitikens strategier (Atlantis, 2012)

Alldeles utmärkt – beskriver bra förutsättningarna för politisk reformverksamhet.” Lars Tobisson, moderat nestor

Jätterolig läsning … Riktigt intressant … Boken flyttar fram kopplingen mellan statsvetenskapens resultat och det politiskt användbara.” Ursula Berge, Samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR

Pressröster om boken
Dagens Industri
Svenska Dagbladet
Svensk Tidskrift

utgående

The end comes when we no longer talk with ourselves. It is the end of genuine thinking and the beginning of the final loneliness. The remarkable thing is that the cessation of the inner dialogue marks also the end of our concern with the world around us. It is as if we noted the world and think about it only when we have to report it to ourselves.

Eric Hoffer 

Sök på inslag.se:

  Vänta…
twitter
politik
popsociologi
fler inslag
fredag
mar192010

Lägligt ministerbyte: Ersätt Beatrice Ask med Maria Abrahamsson

Vem skulle idag kunna hävda någonting annat än att Beatrice Ask är en veritabel katastrof utplacerad på en nyckelpost för varje borgerlig regering? Lag och rätt skall vara en liberal paradgren. Denna minister pendlar istället mellan att vara osynlig, verbalt olidlig och juridiskt omdömeslös. Som bekant har hon nu förespråkat att personer skall utsättas för skamstraff för brott som de inte är dömda för.

Beatrice Ask: ”Jag ska berätta för din familj vilken slinka du kanske har legat med.”Skamstraffet som förespråkas har minister Ask dessutom tänkt ut så snillrikt att det – avsiktligt – skall vålla offret större lidande än den egentliga påföljden för brottet, som man alltså ännu inte är dömd för. Jag vill inte upprepa de utmärkta genomgångar som givits till vilket medeltida förslag det handlar om. Thomas Bodström hävdar att moderaternas kriminalpolitik nu kalkerar Sverigedemokraterna. Den beskyllningen är månne orättvis mot Sverigedemokraterna. I den häpnadsväckande positionen befinner vi oss.

Men det finns två saker som fallit bort, och som förtjänar att påpekas. Det ena handlar om själva graden av hänsynslös illvilja som ligger bakom förslaget. Den är större än man först kanske inser. Det andra handlar om hur lägligt den här skandalen kommer, om borgerligheten visar sig vara välsignad med en Statsminister och inte en räddhågsen liten regeringschef.

Beatrice Asks hänsynslösa illvilja

Skamstraffet som Beatrice Ask vill utsätta den, nota bene, misstänkte för skall inte administreras av ”byborna” i klassisk mening. Nej, vår justitieminister vill att straffet utdelas av familjen. Familjens skam, våndor och avståndstaganden från den utpekade är inte bara en olycklig bieffekt av utpekandet. Det är tvärtom själva syftet. Det är just att slå familjen i spillror som skall utgöra det värsta straffet för offret, värre än en senare eventuell påföljd. Okunnig (föga förvånande) om straffskalan för sexköp, smackar justitieministern att skammen blir ”effektivare än ett par år i fängelse”. Om eventuella barn dras in i skamstraffet är det närmast en fördel, menar Ask.

Det är nog lika bra att dottern får veta vilken typ hon har till far. Man måste tänka på att inte skydda fel faktor. Om det är en dotter som blivit utsatt för övergrepp av sin far kanske brevet ger henne mod att berätta.

Inger Davidsson: ”Hi, hi. Det ska bli tydligare för de där hemma att mannen är misstänkt för sexköp.”Så nobelt. Inte nog med att barnen ska bära skammen över misstanken om pappans sexköp. Dessutom misstänks han, med Asks automatik, för att vara en pedofil också.

Man baxnar. Detta larviga prat om uppdiktade pedofilmisstankar är ett ynkligt fikonlöv som inte döljer vad Ask egentligen ägnar sig åt. Det är ingenting nytt att bestraffa någon genom att skada den offret älskar. Och ingen kärlek är större än den man känner till sina – helt oskyldiga – barn. Vi känner igen metoden från riktigt fula skilsmässor och psykotiska ex-partners. Den hänsynslösa illviljan, man kan inte kalla det likgiltighet när den bär sådana drag av sadism, är skrämmande, för att inte säga ondskefull.

Sex månader till valet, just därför byta minister

Man skall inte avsätta en minister om det inte finns någon bättre kandidat att sätta i dess ställe. Det är sex månader kvar till valet, svettas säkerligen strategen i Rosenbad (om det finns någon). Men det finns en utmärkt kandidat. Maria Abrahamsson vore en lysande ministerutnämning. Det känns smått överflödigt att nämna skälen: juridiskt mycket kunnig, medialt skicklig, allmänt uppskattad och respekterad bland borgerliga väljare – och dessutom redan riksdagskandidat inför valet.

Att byta ut Ask mot Abrahamsson vore en så stark rockad att justitieministerns senaste uppkastning rent av kommer lägligt. Om man bara vågar utnyttja den rätt. Nu, om någonsin, behöver regeringen en rejäl profilförstärkning på justitieområdet. Ask har givit Reinfeldt en fin förevändning – när nu allmän inkompetens inte varit skäl nog för statsministern.

References (1)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments (19)

Ett stort inslag av insikt i detta ditt inlägg!

Tackar!

19 mars 2010 | Unregistered CommenterThomas Tvivlaren

Mycket bra.

Pluspoäng för kopplingen till Nurse Ratchet ^^

19 mars 2010 | Unregistered CommenterBeelzebjörn

Starkt och övertygande inlägg. Man undrar varifrån detta sanslösa behov av att döma människor kommer ifrån rent psykologiskt. Det måste finnas vetenskapliga studier som belyser detta. Bottnar det i någon slags inre otrygghet och avsaknad av identitet som leder till ett abnormt behov av att söka social tillhörighet i lynchmobber. Detta trodde man inte man skulle få uppleva någonsin.

19 mars 2010 | Unregistered CommenterChristian Eidenert

Jag tycker det påminner om häxjakten. Eller kontrarevolutionärerna i franska revolutionen. Du vet de man mördade för att de kanske var emot revolutionen.

19 mars 2010 | Unregistered CommenterSonja

Att någon kan häva ur sig något så dumt är väl inte så märkligt. Det märkliga är väl hur hon kunnat bli justitieminister, och vem har kunnat komma på tanken att tillsätta henne. Varje människa i en organisation är en avspeglig av dess högsta chef. Och vem har kunnat komma på tanken att tillsätta den som tillsatte henne. Svenska folket.

20 mars 2010 | Unregistered CommenterMikael

Jag vill sällan lägga mig i vad borgarna gör - men med tanke på den överutbildning av jurister vi har i Sverige idag så kan man ju faktist åtminstone tycka att justitieministern borde ha juristexamen - det har inte Ask, har länge stört mig på det - pluggar själv juridik och det är verkligen inte lätt att hålla reda på allt, hur lämpligt är det då att Ask ska behöva springa fram och tillbaka och fråga tjänstemän så fort hon behöver veta något grundläggande!

Men Abrahamsson har examen - och hon är inte politikerskadad så förhoppningsvis får man svar från henne utan att hon byter ämne...i några år i alla fall. Skulle Alliansen sitta kvar mot förmodan så är det ju bäst för alla medborgare att de har valt rätt kompetens till ministerposterna!

20 mars 2010 | Unregistered CommenterVänsterskägg

Om Maria Abrahamsson är en lämpligare justitieminister än Beatrice Ask (vilket förmodligen inte är svårt att vara) så vore det förstås helt riktigt av Fredrik Reinfeldt att genomföra sagda byte. Men om han i sitt beslut tog hänsyn till att det är sex månader fram till valet, och ett byte skulle ge hans parti extra röster, etc, så skulle han väl begå grundlagsbrott, enligt tidigare inslag?

20 mars 2010 | Unregistered CommenterDavid Bergkvist

Jag vet inte riktigt vem denna Beatrice Ask är då jag bor i USA för närvarande, Men tydligen har man därhemma i Sverige en justitieminister som inte anser medborgarna ska har rätt till kunna försvara sig i en domstol innan man blir dömd.

Man kan då fråga sig vem ska bestämma vilka man ska skicka dessa färgade kuvert till och hur ska man se till att folk inte förstör andras familjeliv genom att skicka dessa brev till ovänner man vill hämnas av personliga skäl,

20 mars 2010 | Unregistered Commenterjohn olsson

David Bergkvist: Menar du allvar med din fråga?

20 mars 2010 | Registered CommenterPeter Santesson

Avgå Ask!

20 mars 2010 | Unregistered Commenterfredrik bauer

Byte?
Självklart!

Inte kan väl en medeltida moderat representera "nya" moderaterna.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/askgra-eller-gredelin-lika-illa.html

20 mars 2010 | Unregistered CommenterLars-E F

Undrar om hon själv har rent mjöl i påsen, såg dessa videos.....hmmmm..

http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxg


http://www.youtube.com/watch?v=uCOvH08MY_Y

20 mars 2010 | Unregistered CommenterDaniel Johansson

> ...Det är ingenting nytt att bestraffa någon genom att skada den
> offret älskar. Och ingen kärlek är större än den man känner till
> sina – helt oskyldiga – barn. ...

Vi minns framför allt metoden från Sovjetunionen, en stat som inte heller skulle tveka inför FRA-lagen, IPRED, datalagringsdirektivet med flera exempel på denna regerings avståndstagande från grundläggande borgerligt demokratiska principer.

21 mars 2010 | Unregistered CommenterArthur

Intellektuell blog - politiserade kommentarer (glad att jag kom förbi ändå).

1. Abrahamssons riksdagskandidatur annonserades i god tid innan provvalen och det är lika rimligt att hon är tilltänkt minister som att hon inte är det.

2. Abrahamsson var statssekreterare på justitiedep. innan hon blev ledarskribent. Eller?

3. Ask har stiftat lagar i 12 år och varit aktiv politiker i fler år än så - själv tycker jag det med råge uppväger en jur.kand.

4. Uttlandet har bara ett syfte: att distansiera departementet från skandalen med den hyllade polischefen som visade sig vara hallick och ful gubbe.

21 mars 2010 | Unregistered CommenterMP

@mp

Att hon stiftat lagar i 12 år är det som är så otäckt här, vi pratar inte om nån ungdomsförbundare från KD med grumlig syn på homosexuella eller knasiga ideer om jordens uppkomst.

Utan istället har vi fått reda på att en praktiserande politiker på en tung post har värderingar som normalt associeras med totalitära länder. Vilka vansinnigheter har hon smugit in utan att först glappa käft? Att hon saknar jur kand är inte problemet, finns säkert gott om dårar som är jurister med. Däremot brukar ju jurister ha en större förståelse för varför det är viktigt med oskuldspresumption. Bonus då.

21 mars 2010 | Unregistered Commenterdelphi-lisa

@ Daniel Johansson:

Lol! Var hittade du den där galningen?

Beatrice Ask känner någon på facebook och har hälsat på hos SKL - det kan bara finnas en förklaring! Hon är ju uppenbarligen med och tystar ner hur polisen och sjukvården försökte döda en patient? (det vore roligare om det inte var så sorgligt)

22 mars 2010 | Unregistered CommenterMikael

@ Mikael: Jag tror att Daniel J menar allvar. Så gott som alla kommentarsfält där Ask diskuterats har spammats med samma länkar. Om jag skulle följa kommentarspolicyn för inslag.se borde det raderats som just spam, men eftersom jag roas av konspirationsteorier och gissar att övr. besökare också gör det får den stå kvar så länge.

22 mars 2010 | Registered CommenterPeter Santesson

Ett träffande inlägg om en inskränkt illvillig och inkompetent justitieminister.

23 mars 2010 | Unregistered CommenterHenrik

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>