Santesson – Reformpolitikens strategier (Atlantis, 2012)

Alldeles utmärkt – beskriver bra förutsättningarna för politisk reformverksamhet.” Lars Tobisson, moderat nestor

Jätterolig läsning … Riktigt intressant … Boken flyttar fram kopplingen mellan statsvetenskapens resultat och det politiskt användbara.” Ursula Berge, Samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR

Pressröster om boken
Dagens Industri
Svenska Dagbladet
Svensk Tidskrift

utgående

The end comes when we no longer talk with ourselves. It is the end of genuine thinking and the beginning of the final loneliness. The remarkable thing is that the cessation of the inner dialogue marks also the end of our concern with the world around us. It is as if we noted the world and think about it only when we have to report it to ourselves.

Eric Hoffer 

Sök på inslag.se:

  Vänta…
twitter
politik
popsociologi
fler inslag
onsdag
sep232009

Jupiter

Om man tittar söderut på kvällen så här års, precis ovanför trädtopparna (i Stockholmstrakten, högre upp om man åker söderut), ser man en ovanligt ljusstark punkt som man lätt kan tro är Venus. Där brukar astronomikunskaperna ta slut. Ah, det där är faktiskt inte en stjärna, det där är Venus. Men se, den just där ljuspunkten är inte Venus (som befinner sig under horisonten). Det är Jupiter. Jupiter är det fjärde ljusstarkaste himlaobjektet, efter Solen, Månen och Venus.

Jag är helt fascinerad av att titta på Jupiter. Även om planeterna förstås inte befinner sig på samma fantasieggande avstånd som stjärnorna, så är de så påtagliga. Jag kan mycket lättare föreställa mig att det där verkligen är Jupiter. Ljuset som når mina ögon är reflekterat - det är en vanlig belyst klump med materia som jag tittar på.

Jupiter befinner sig inte längre bort än att man kan urskilja ett och annat med en vanlig mindre stjärnkikare. Exempelvis går det att observera flera av Jupiters månar. Det var med hjälp av månarna som Ole Rømer kunde fastställa ljusets hastighet. På 1600-talet. Det var bra jobbat.

Visst är Mars och Venus fascinerande objekt, de också. Men kom igen. Jupiter! Den planeten slår ju ändå allt i termer av monumental cool!

Reader Comments (7)

"Det var med hjälp av månarna som Ole Rømer kunde fastställa ljusets hastighet. På 1600-talet. Det var bra jobbat."

Verkligen! Hur gar det forresten med de dar omrostningarna over det coolaste vetenskapliga resultatet?

23 september 2009 | Unregistered Commenterpontus

Glöm för guds skull inte Saturnus! Att se den planeten mer ringarna i ett litet teleskop är i samma klass som Jupiter med månar och band...

24 september 2009 | Unregistered CommenterJakob

Jag blir sugen, faktikst. Kan någon rekommendera en schysst stjärnkikare i privatekonomiklass (kring 5000, skulle jag tro)? Ska man månne ge sig på begagnatmarknaden? Extra mysigt vore om man kunde koppla in den på sin (Nikon-)SLR på något sätt (som inte involverar gassvets eller tvåkomponentlim).

24 september 2009 | Unregistered CommenterFaster Sven

Förlåt. "Faktikst" stavas visst med "x", d.v.s. "faktixt". Så tokigt det kan bli, när man är sugen på en schärntjikare...

24 september 2009 | Unregistered CommenterFaster Sven

pontus: Vilken dag som helst, det är på gång. Det är bara så pilligt att få tabellen över gamla omröstningar att bli snygg.

Jakob: Sant.

Faster Sven: En vanlig kraftig kikare av god kvalitet räcker en bit på vägen Sedan skulle jag skulle kolla inköpsdiskussioner på forum på olika amatörklubbar - och undvika Hobbex och slika ställen. Ett annat tips är Google Sky (till Android-telefoner, tror det finns i Google Earth på iPhone) som gör det väldigt lätt att veta vad som är vad på stjärnhimlen. Det är kämpigt att lära sig hitta bland stjärnorna.

24 september 2009 | Registered CommenterPeter Santesson

Tack för tips! "Buying your First Telescope" (länken "undvika") är ett riktigt guldkorn; informativt och prima underhållning. Litet som inslag, liksom.

24 september 2009 | Unregistered CommenterFaster Sven

Sven: Tack själv! :-)

Sky & Telescope är en tidskrift jag köper ibland. Mer än en person i min omgivning har skällt mig för fåntratt för den sakens skull. :-/

25 september 2009 | Registered CommenterPeter Santesson

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>