Santesson – Reformpolitikens strategier (Atlantis, 2012)

Alldeles utmärkt – beskriver bra förutsättningarna för politisk reformverksamhet.” Lars Tobisson, moderat nestor

Jätterolig läsning … Riktigt intressant … Boken flyttar fram kopplingen mellan statsvetenskapens resultat och det politiskt användbara.” Ursula Berge, Samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR

Pressröster om boken
Dagens Industri
Svenska Dagbladet
Svensk Tidskrift

utgående

The end comes when we no longer talk with ourselves. It is the end of genuine thinking and the beginning of the final loneliness. The remarkable thing is that the cessation of the inner dialogue marks also the end of our concern with the world around us. It is as if we noted the world and think about it only when we have to report it to ourselves.

Eric Hoffer 

Sök på inslag.se:

  Vänta…
twitter
politik
popsociologi
fler inslag
onsdag
feb252009

Har socialdemokraterna ”jumped the shark”?

Dagens inlägg är av löst spekulerande slag. Det finns ett engelskt uttryck för den brytpunkt där man känner att en gammal älskad tv-serie har haft sin peak och påbörjat utförsbacken: när Susan fick en framträdande roll i Seinfeld, eller första scenen i andra säsongen av Lost... Jumping the shark, kallas de där punkterna där man inser att ålderdomen skördat ännu ett offer.

>> They Jumped the Shark

Seinfeld - Susan-säsongen
Lost - Andra säsongen
ipod - iphone kom
Ny demokrati - Verkligheten
Pesto - Överdosering
Göran Persson - Tsunamin
Mona Sahlin - Affärerna
Expressen - Exit Strömstedt

Jumping the shark innebär inte att det är slut på bra avsnitt, men att kurvan en gång för alla har vänt. Det kan komma soliga höstdagar, men trenden går härifrån bara söderut. Nu blickar man bakåt mer än man längtar framåt. Visst finns ett mycket stort mått av subjektivitet i detta. Alla vetenskapliga pretentioner kan vi lämna därhän. Men icke desto mindre är det en upplevelse jag tror att många delar och ofta kan enas om: Ungefär här var det något som hände. Nu kommer det inte att bli sig likt.

Bland de som inte är socialdemokrater hör jag nog till rörelsens största fans. Jag är helt fascinerad av gamla socialdemokratiska politiker och deras strategier, bara för att de var så förbannat skickliga på sina jobb. Sedan får jag också intryck av att en hel del av dem, precis som de allra flesta, också var rätt hyggliga typer som resonerade högst rimligt utifrån sina utsiktspunkter och erfarenheter. Skarpsinniga typer som jag kan relatera till, inte minst Göran Persson. Jag har följt den här tv-serien med stort intresse. Det finns massor av coola avsnitt i gamla säsonger. Det är som att titta på Gudfadern. Socialdemokraterna har varit grymma maktspelare. Och de har alltid månat om sin historieskrivning.

Min känsla nu är att socialdemokraterna har ”jumped the shark”, att det inte bara är fråga om ett dåligt avsnitt, utan en första Susan-säsong som kommer att följas av fler. Fånigt, förutsägbart borgerligt önsketänkande? Visst, det är en högst rimlig kommentar, och nog ligger det i farans riktning, även om jag uppriktigt kommer att sakna det där partiet som inte var som alla andra. Men vad händer efter en förmodad valförlust 2010? En eftervalsanalys som kommer att lägga skulden på partiledaren, precis som 2006? En socialdemokratisk partiledare som tvingas avgå i förtid på grund av valnederlag? S blir ett parti som alla andra.

Om jag skulle försöka sätta ord på den där vaga hajkänslan, så består den i att socialdemokraterna helt enkelt inte är skrämmande längre. Att de bara är ett vanligt parti. Att det blivit slut på dunderhonung. Hallucinerar jag?

Reader Comments (19)

Din pollar ser rätt roliga ut när man importerar texten till läsare. Kanske inte är mkt att göra ngt åt? Nåja, så är du uppmärksammad på det i alla fall.

25 februari 2009 | Unregistered CommenterSophia B

Jo, jag har sett att det blir rent goggelimoggel. Jag vet inte vad det beror på. Ska kolla upp det.

25 februari 2009 | Unregistered CommenterPeter S-W

Hehe, jag ser av omröstningen att du inte riktigt lyckats nå ut till en icke-borgerlig läsekrets med din blogg. Synd, tycker jag.

25 februari 2009 | Unregistered CommenterStardust

Stardust: Håller med dig av hela mitt hjärta! Samtidigt gläds jag åt att det åtminstone finns fem läsare från den andra sidan. Hm, hur ska man locka hit fler? Ibland tänker jag: "Nej Peter, nu får du sluta upp med dina småborgerliga uppkastningar. Annars ledsnar alla utom dina ideologiska kloner." Men, men, man kan inte vara allt för alla, eller ens för någon.

25 februari 2009 | Unregistered CommenterPeter S-W

Uttrycket "Jumped the shark" handlar ursprungligen till stor del om urspårade händelser, som visar att TV-serien har tappat bort sin själ och gjort något som i tidigare avsnitt skulle varit helt absurt. Det handlar INTE om att något i allmänhet har passerat sin topp.

Exempelvis kan man se Göran Perssons dans med kossan Doris i TV som det tillfälle då han hoppade över hajen. Att ta tsunamin(som är en utomstående händelse som sossarna i allmänhet hanterade ganska dåligt) som exempel, är ganska långt från den ursprungliga betydelsen. Per Albin Hansson skulle aldrig ha dansat med en kossa i TV.

25 februari 2009 | Unregistered CommenterFisken

Peter missar dessutom oss velare. Vadå "jag röstar"? Jag röstar inte alls. Jag röstade 2006, då rött, och jag kommer rösta 2010, då förmodligen blått. Men nu röstar jag tamigfan inte alls. Ge mig "Ja, även mitt intryck. (Jag röstar inte förrän 2010 igen)" och du har ännu ett kryss att räkna hem.

25 februari 2009 | Unregistered Commentermlo

Hey, sabba inte min fyrfältare genom att vara så där nyanserad och dan! :-b

25 februari 2009 | Unregistered CommenterPeter S-W

Tss, Seinfeld blev ju bara bättre och bättre med åren. Den första säsongen är riktigt lökig i jämförelse med senare avsnitt.

25 februari 2009 | Unregistered CommenterDavid

Skämtar såssarna nu? Eller står de verkligen, inför öppen ridå, och gräver sin egen grav och skyfflar själva igen den? Hur faaan ska man annars tolka det här VANSINNIGA beslutet?

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1478984/ibrahim-baylan-ny-partisekreterare

En partiledare och nu en partisekreterare där INGEN av dem kan kommunicera ett sammanhållet argument...

25 februari 2009 | Unregistered Commentergummo

gummo: Wow! Detta fordrar en liten onsdagsfest med bubbel ikväll!

David: Kan instämma ang. första säsongen. Men precis som stora rockgrupper peakar på tredje plattan, peakar bra serier den tredje säsongen, exempelvis Seinfeld och Simpsons.

25 februari 2009 | Unregistered CommenterPeter S-W

Är det inte så med Mona att hon faktiskt är arketypen, för det som folk lite fördosmfullt kallar för sossigt. Hon är lite medioker. Hon är inte den skarpaste av sossarnas politker eller var den mest önskade. Hon blev inkvoterad och dessutom var hon inte den mest önskade av de inkvoteringsbara. Till skillnad från tidigare ledare, som jag håller med Peter om, var starka, sluga maktspelare och intelligenta. Så en utjämnande "alla ska med politik" utan meritokratiska inslag, leder till att man gräver undan sina egna möjligheter att få fram en duglig partiledare.
... Men det kanske har blivit fel på partiet, för jag kan ärligt inte se fler stjärnor i bakgrunden som kan kliva fram.

25 februari 2009 | Unregistered CommenterJens

Fast Peter, nämn en stor rockgrupp som faktiskt har peakat på tredje albumet. ;-)

För TV-serier är det nog sant dock...

26 februari 2009 | Unregistered CommenterTomas

Blondie, Parallel lines.

26 februari 2009 | Unregistered CommenterDebbie

Bara en liten invändning mot ett av dina exempel. Det var inte verkligheten som sänkte Ny Demokrati. I allt väsentligt fick de (=Ian) rätt och deras politik har genomförts av andra efteråt. Det som sänkte Ny Demokrati var tre år med massmedial mobbing och att Bert Karlsson visade sig vara en narcissistisk gökunge i partiet.

26 februari 2009 | Unregistered CommenterAndreas

Ok, jag köper det om vi t.ex. pratar invandringspolitik och flytande kronkurs. Men ett grundproblem med NyD var väl att de i abstrakta termer förespråkade besparingar, men däremot fick kalla fötter när det sedan var dags att vara konkret och strama åt de stora transfereringssystemen (läs: vara dum mot pensionärerna).

26 februari 2009 | Registered CommenterPeter Santesson

Intressant inlägg! Är ju riktigt jämt mellan blocken, och valförlust två val i rad skulle definitivt skaka om det gamla arbetarpartiet rejält. Kommer nog bli en riktigt tuff och spännande valkamp.

Många skulle nog f.ö hävda att Pixies pekade på sitt tredje album.

26 februari 2009 | Unregistered CommenterJo

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1479809/internt-brak-om-monas-nya-val

Cheezus, vad förväntat. Har pratat lite med såssar under dagen med insyn i partiet, och det här verkar i mångt och mycket bara vara Monas privata beslut, att ta dit Baylan.

Är man borgare i det här läget, är det här som att ens motståndarlag i fotboll gör sitt andra självmål på kort tid efter att ha haft ledningen med 3-0... Nu är det mindre än två år till valet. Jag tror på en borgerlig jordskredsseger.

26 februari 2009 | Unregistered Commentergummo

Om man säger så här. Jag har en affärsidé: släppa den stora dvd-boxen Valet 2010. Kommer att bli hur kul som helst att titta på. Massor av roligt material. Man ska få följa sossarnas gradvisa självmord steg för steg från dvd 1 till dvd 9 - liksom dag för dag följa hur vänsterkoalitionen rämnar. Vilka öl-och-chips-kvällar man skulle kunna ha med den boxen! Pausa bilden, spola tillbaka: "Där, hörde du, vad hon sa! Ah, spola tillbaka. En gång till, måste lyssna på det där replikskiftet en gång till! Ha ha ha!"

26 februari 2009 | Registered CommenterPeter Santesson

Synd att du inte har ett "varken borgerligt eller vänster"-alternativ. Jag skulle _gärna_ rösta borgerligt om jag upplevde att det fanns ett riktigt liberalt alternativ, men tyvär...

Kul att lära sig nya saker dock. Jumping the shark påminner väldigt mycket om "Nuking the fridge" känns det som, också rätt kul. ;)

26 februari 2009 | Unregistered CommenterTomas S

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>