Santesson – Reformpolitikens strategier (Atlantis, 2012)

Alldeles utmärkt – beskriver bra förutsättningarna för politisk reformverksamhet.” Lars Tobisson, moderat nestor

Jätterolig läsning … Riktigt intressant … Boken flyttar fram kopplingen mellan statsvetenskapens resultat och det politiskt användbara.” Ursula Berge, Samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR

Pressröster om boken
Dagens Industri
Svenska Dagbladet
Svensk Tidskrift

utgående

The end comes when we no longer talk with ourselves. It is the end of genuine thinking and the beginning of the final loneliness. The remarkable thing is that the cessation of the inner dialogue marks also the end of our concern with the world around us. It is as if we noted the world and think about it only when we have to report it to ourselves.

Eric Hoffer 

Sök på inslag.se:

  Vänta…
twitter
politik
popsociologi
fler inslag

Entries by Peter Santesson (1029)

fredag
aug022013

Homosexualitet, trossamfund och maktanalysen

Expressens Johannes Forssberg kritiserar i dag att staten ger ekonomiskt stöd till homofobi. Vad är det han menar då? Det handlar om bidrag till trossamfund med en fientlig inställning till homosexuella. Vissa kristna samfund har en oresonlig inställning, men i synnerhet är läget illa bland muslimska samfund, skriver Forssberg.

Inga islamiska församlingar i Sverige har sagt sig välkomna homosexuella muslimer och samkönade äktenskap har aldrig ens diskuterats. … När intolerans mot homosexualitet predikas vid svenska moskéer, sker det med stöd från svenska staten.

Bidrag till dessa samfund bör inte delas ut eftersom reglerna kräver att mottagaren ”bidrar till att "stärka och upprätthålla de grundläggande värderingar samhället vilar på”, vilket alltså dessa församlingar inte gör.

Click to read more ...

onsdag
jul312013

Frälsningläran och den rasistiska arvsynden

För oss småbarnsföräldrar som intet ont anande läst Stina Wirsén-böcker för våra barn var det något av en överraskning förra året när en forskare kom fram till att den tecknade figuren Lilla Hjärtat var ”uppenbart rasistisk”. För den naiva läsaren var nog intrycket av Wirséns böcker att de drog åt det politiskt ängsliga snarare än åt det kryptorasistiska. I de lugnaste vatten, tydligen. Efter en så kallad kulturdebatt meddelade Wirsén att figuren inte skulle användas mer.

I senaste numret av Vi berättar Wirsén om hur hon ser på det som hände. DN Kultur-journalisten Mona Masri (ja, hon) är missnöjd med det hon säger i intervjun. Masris kritiska kommentar är riktigt intressant på det där ofrivilliga viset.

Click to read more ...

måndag
jul292013

En liten novell om uppfostringsresor

När tekniken för tidsresor utvecklades förutsåg man en jättemarknad för historiskt fritidsresande. Så blev det inte. Bortsett från intertemporal sightseeing till berömda platser och tidpunkter, då historiska landmärken varit i nyskick, uteblev turismen. De riktiga bildningsresorna mellan seklen tog inte fart. Istället blev uppfostringsresor populära. Uppfostran av omgivningen, inte resenären.  Ty människan är inte först och främst intresserad av att lära sig något. Hon är intresserad av att läxa upp andra. Hon beundrar inte antikens greker för hur de utvecklade demokratiska institutioner, utan klandrar dem för att rättigheterna inte omfattade hela befolkningen. För henne är historien bara en svit av mer eller mindre ofullkomliga försök att skapa just det samhälle som hon själv har vuxit upp i, och nu kunde hon äntligen göra något åt avvikelserna.

Click to read more ...

onsdag
jul032013

Utbildningsradion: ”Man ska inte säga könsstympning”

I Utbildningsradions program Bildningsbyrån invänder socialantropologen Sara Johnsdotter mot begreppet ”könsstympning”. Jag lyssnade på programmet med förundran. Det är direkt olämpligt att tala om stympning (18 minuter in i programmet) för att beskriva vad unga flickor genomgått när de fått könsdelar bortskurna. Jag fick lära mig att begreppet ”stympning” är fel av etiska skäl, enligt Johnsdotter.

Click to read more ...

lördag
jun292013

E-röstning och formlöshet

Under valet 2010 blev det en del rabalder om Socialdemokraternas så kallade röstskolor. Frågan var om S-företrädare gjort sig skyldiga till otillbörligt verkande vid röstning eller andra bestämmelser kring valproceduren genom att handgripligen påverka när väljaren röstar (”hjälpa till med kuveret”, följa med in i vallokalen osv.). Det har varit si och så med respekten för regler och procedurer kring valet. Det är inte tillåtet att bedriva valkampanj i lokaler där man tar emot röster. Ändå sker det för fullt, exempelvis i Stockholms centralstation, där partiledare höll kampanjtal några tiotal meter från röstbåsen. Valmyndigheten har inte tillsynsansvar, utan hänvisar den som invänder mot kampanjandet i vallokaler till kommunen och polisen. Jo, de lär ju prioritera ärendet…

Jag hoppades och trodde att Alliansen skulle verka för att skärpa upp reglerna kring sådant slafs. För detta är viktiga frågor. Valet är en av våra allra viktigaste processer, och självklart måste regler och procedurer vara glasklara och oantastliga. Men utredandet i vallagskommittén gick tydligen så olycklig att resultatet blev det rakt motsatta.

Click to read more ...

torsdag
jun202013

Exakt vilken ”integrationspolitik” är det som ska bort?

Integrationspolitiken är under utfasning. Åtminstone termen ”integration” – inom vissa läger. För åtta månader sedan var Ylva Johansson socialdemokraternas integrationspolitiska talesperson. Men det var då det. Numera tituleras hon som partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson som också har ansvar för integrationspolitiken. Integrationspolitik börjar bli kontroversiellt. Är det en rumsren politisk ambition att integrera nyanlända?

Click to read more ...

måndag
jun172013

Betygsinflation som samhällstrend

Updated on 28 januari 2014 by Registered CommenterPeter Santesson

Beror det på skolkonkurrens, illa fungerande målstyrning eller annat? Betygsinflationen i skolan är ett omdebatterat fenomen. Men det finns en tänkbar förklaring som inte diskuteras, och som går utanför skolväsendet. Det kanske inte bara handlar om skolbetyg, utan ett vidare samhällsfenomen. Betygsinflation som en allomfattande urskillningslöshet: guldstjärnor på allt.

Click to read more ...

fredag
jun142013

Nu är språk betygsgrundande på slöjden – flumskolans märkliga praktik

Häromdagen beklagade sig en slöjdlärare för inslag.se. Slöjdbetyget i nian handlar inte längre bara om elevens förmåga att slöjda. Nu krävs det annat, berättade läraren. En elev som tillverkar enastående slöjdföremål kan inte få A (det högsta betyget i rådande system) om eleven inte dessutom levererar en ornamenterad oral svada om sitt slöjdande. Det krävs blaj – eleven måste dokumentera sina projekt i en projektpärm. Jo, de har pärmar där allt ska ”dokumenteras”. Slöjdsalens små projektledare ska ”planera”, ”motivera” och ”utvärdera” sina ”projekt”.

Har eleven enbart snickrat en perfekt fungerande kopia av ett gökur? Inget A. Högsta betyg kräver att eleven först utför det kritiska momentet att i projektpärmen skriva in att ”Jag har valt att tillverka ett gökur därför att tid är pengar dessa dagar. Gökurets ornamentering är inspirerad av schweizisk kultur.” Eleven ska också visa självständighet och kreativitet. Istället för att osjälvständigt snida en fågel ska man helst, tja, sätta dit en prinskorv. Entreprenöriellt och nyskapande. Slöjdläraren suckade. Han kände sig tvingad att premiera rent ordbajseri och förhindrad att sätta högsta betyg på mindre talträngda snickarämnen som egentligen förtjänade det. Men stämde detta som slöjdläraren berättade? Saken behövde undersökas.

Click to read more ...

lördag
maj252013

Kalifornien på fötter igen

Krispornografer har skrivit om Kaliforniens ekonomiska sjask i flera år. ”Det är svårt att riktigt veta hur det kommer att sluta, förutom illarapporterade inslag.se för ett år sedan. Med kursiv text och allt. Ett år senare ser delstaten ut att nå budgetbalans. Simsalabim! Nej, på ett år eller två kan inte allting lösa sig, men delstaten verkar inte falla fritt längre utan tycks ha fått kontroll över läget. Så mycket för undergångsprofetiorna. Men vad var det som hände?

Click to read more ...

Page 1 ... 3 4 5 6 7 ... 115