Santesson – Reformpolitikens strategier (Atlantis, 2012)

Alldeles utmärkt – beskriver bra förutsättningarna för politisk reformverksamhet.” Lars Tobisson, moderat nestor

Jätterolig läsning … Riktigt intressant … Boken flyttar fram kopplingen mellan statsvetenskapens resultat och det politiskt användbara.” Ursula Berge, Samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR

Pressröster om boken
Dagens Industri
Svenska Dagbladet
Svensk Tidskrift

utgående

The end comes when we no longer talk with ourselves. It is the end of genuine thinking and the beginning of the final loneliness. The remarkable thing is that the cessation of the inner dialogue marks also the end of our concern with the world around us. It is as if we noted the world and think about it only when we have to report it to ourselves.

Eric Hoffer 

Sök på inslag.se:

  Vänta…
twitter
politik
popsociologi
fler inslag

Entries by Peter Santesson (1029)

söndag
jun012014

Kan lägre lägstalöner fixa jobbintegrationen?

Sverige är ett av de OECD-länder som lyckas allra sämst med jobbintegrationen. Trots höga ambitioner och toleranta attityder floppar denna viktiga del av integrationsprocessen i Sverige. Varför? Och vad karaktäriserar de länder som lyckas bättre än Sverige?

Click to read more ...

lördag
maj312014

Luciabeslutet omtalas i SvD

I dag diskuterar Paulina Neuding det s.k. Luciabeslutet i en ledarkrönika i Svenska Dagbladet. Det är en läsvärd text som dessutom roligt nog hänvisar till inslag.se och en tidigare post om Luciabeslutet. Eftersom en och annan besökare kan tänkas leta efter denna gamla text kommer här länken:

onsdag
maj142014

När kameran riktas åt andra hållet

Man vet aldrig.

I Dagens Samhälle diskuterar jag en olustig form av granskande journalistik. Här är det inte makthavarna som nagelfars, utan allmänheten.

Vi befinner oss i Röda korsets lilla diversebutik i Falun. Den som avslöjas och exponeras i pressen med sin förment rasistiska grammatik är en ideellt arbetande pensionär som överrumplas med ett politiskt husförhör. En vanlig kvinna som ägnar sig åt välgörenhet, alltså. Hon brukar hjälpa till på sjukhuset också. Nu är det slut med allt det där. Hennes språk avslöjar ju så mycket mer än hennes handlingar.

Skillnaden mellan filmerna från 2002 och 2014 är att den smygfilmande kameran nu är riktad åt det andra hållet. Från att granska politikerna till att granska vad allmänheten anser om den förda politiken.

Läs hela krönikan.

onsdag
apr302014

Här kan invånaren åka ut ur kommunen

Till slut vaknar överlevnadsinstinkten – även i problemkommuner. Och det är då saker händer på allvar, utan krusiduller.

Som i Landskrona. Där har kommunen tillsammans med de största fastighetsägarna bildat bolaget Landskrona stadsutveckling AB, som försöker stänga möjligheterna för bidragshushåll att hitta bostad i staden. Lokal näringslivssamverkan med en ovanlig skruv.

Men i detta slags åtgärder finns en dimension som regelmässigt förbises. De drabbar alla lika. Det handlar inte bara om att reglera inflyttning utan om åtgärder som slår mot befintliga kommunmedborgare. Även om det inte är syftet, kommer regler som ska stänga nya bidragshushåll ute samtidigt att driva ut befintliga kommunmedborgare ur sin egen hemkommun om de skulle råka i obestånd och få bostadsproblem.

Ny krönika i Dagens Samhälle vad som kan hända på kommunal nivå när bidragstrycket till slut blir för stort. Läs hela här.

söndag
apr202014

Politisk förtröstan i påsktid

Även om svensk inrikespolitik kan få det att vända sig i magen, kvarstår faktum: vi klarar oss inte utan förtröstan. Och det finns faktiskt ett och annat att hoppas på. I Dalarnas Tidningar skriver jag en sekulär påskpredikan.

Själv har jag förut, som en annan dödergök uppflugen på Kupolens tak, sjungit om att skattekraften i Borlänge stadigt har sjunkit i åratal och desperat frågat kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) vad planen är (DT 10/5 2013). Men skåda! I år ökar kommunens skattekraft en aning. Ok, en pyttig halv procentenhet, men ändå. Ett svagt tecken till puls. Inte ens Bohman själv vet väl riktigt vad som ligger bakom. Påskmirakel, säger jag.

Skolkris och katastrofresultat i Pisamätningar tynger landet inför valrörelsen. Men det är inte precis första gången vi går till val under krisrubriker. Den som förtvivlar över att våra barn verkar bli illitterata kan använda sin egen läsförmåga till att finna tröst i Per T Ohlssons nyutkomna bok Svensk politik, som tecknar Sveriges politiska historia under 200 år. Kriser, konflikter och korkade beslut är förstås återkommande i vårt lands historia. Det Ohlsson beskriver är hur Sverige ändå präglats av en grundläggande robust förmåga att i stundens allvar, trots allt, inte låta motsättningar gå överstyr utan finna besinning.

Läs hela krönikan här.

söndag
apr202014

I stället för demokratitorg fick vi ärekränkningar

I Dagens Samhälle beskriver jag den dråpliga skillnaden mellan de tidigare drömmarna om framtidens internet och det faktiska utfallet.

Framtiden har rykte om sig att vara svårförutsägbar. Internet skulle vitalisera demokratin och den lokala demokratiska debatten. Runt millennieskiftet var det nätet som man hoppades skulle förverkliga den goda samtalsdemokratin – i framtiden.

Och framtiden, det är nu. I torsdags (10/4) klubbade riksdagen så igenom ett av de mer konkreta avtrycken som nätet har satt på det offentliga samtalet. Nu ska det bli lättare att väcka åtal för förtal och förolämpningar. Lagändringen är efterlängtad av offer för smutskastning och näthat. I dag är det oftast upp till den enskilde att försöka driva förtalsmål i form av enskilt åtal. Allmän åklagare ingriper bara vid ”särskilda skäl”, vilket är väldigt sällan (eller rent av utomordentligt sällan, om det gäller tryckfrihetsmål där JK äger åtalsfrågan).

Utvecklingen på nätet har lett till ett smått rättslöst tillstånd och en dramatisk ökning av ärekränkningar. Elände som nu ska avhjälpas genom att göra det något lättare för åklagare att väcka åtal. Kravet på särskilda skäl stryks för förtal men också för det mindre brottet förolämpning i en del fall. Exempelvis när offren är unga eller när brotten har en rasistisk karaktär, men också när offren är tjänstemän som utsätts för förolämpning i sin myndighetsutövning.

Det var inte så här politiker föreställde sig framtidens samtal på internet. Försök inte. Jag vet, för jag läste utredningen.

Läs hela krönikan här.

onsdag
apr022014

Kanske saknar allt fler samhällsproblem lösning?

I en krönika i Dagens Samhälle argumenterar jag för en tanke som är smått hädisk i sin bristande utvecklingsoptimism:

Jag tror att mönstret från tekniska landvinningar även gäller inom politiken. Den lågt hängande frukten plockas först. De tydligaste, mest begripliga samhällsproblemen tar man itu med först. Frågor där det finns riktiga lösningar inom räckhåll.

Diffusa, abstrakta och svårdefinierade problem skjuter man framför sig. Och i allt större utsträckning är det just sådana problem som vi har blivit sittande med. Samhällsproblem där det kanske inte ens finns någon riktig lösning.

Det är därför de fortfarande är samhällsproblem. Miljonprogrammet var en konkret lösning på ett redigt problem av den gamla, handgripliga sorten. Det fixade vi på 10 år. Men otryggheten i miljonprogrammen är däremot ett illa definierat problem. Svårfångat, mellanmänskligt och diffust. Där har vi inte kommit någonvart på 40 år. 

Och blir inte allt fler samhällsproblem av just det slaget, där vi står och trampar?

Läs hela krönikan.

Jag gör en jämförelse med debatten om avtagande innovationstakt och ekonomisk stagnation, som exempelvis diskuteras närmare i denna artikel. Ett uppmärksammat bidrag i den diskussionen är en skrift av Tyler Cowen, The Great Stagnation. Argumentet för att utvecklingen inom policylösningar också torde stagnera tycker jag nog själv är starkare, men jag har inte sett det diskuteras tidigare.

lördag
mar152014

Varför tappar Centern kvinnliga sympatisörer?

I de senaste partisympatiundersökningarna från SCB syns ett intressant mönster. Någonting verkar ha hänt när det gäller Centern och kvinnliga partisympatisörer.

Procentandel med partisympati för Centern. SCB Partisympatiundersökningar, november 2010–november 2013.

Mönstret kommenteras i en ny krönika i Dalarnas Tidningar.

Kvinnornas sympati för Centern har börjat dyka. På två år har andelen kvinnor med C-sympati nästan halverats, medan andelen män är relativt oförändrad.

Vad pågår i partiet med så många framgångsrika kvinnliga politiker? Kvinnor har inte haft mindre C-sympatier förut, snarare har de legat lite högre.

En förklaring kan kanske vara att Maud Olofsson är en dam som damer har extra lätt för att gilla. Men Centern-utan-Maud borde i så fall bara minskat skillnaden mellan kvinnors och mäns C-sympatier, inte skapa ett underskott på kvinnliga sympatisörer.

Läs hela krönikan.

måndag
feb242014

Ånger, all denna ånger

I det offentliga språket har våra moraliska ord blivit urvattnade och mist sin betydelse. Ord som ”skam”, ”skuld” och ”förlåtelse” är inte längre av kött och blod, utan liknar mer piruetter för att undkomma klander eller framstå som bättre än omgivningen. Den utvecklingen har beskrivits tidigare på inslag.se.

Till listan över hotade begrepp kan läggas ”samvetskval”. Sådan ruelse är på väg att trängas undan av den ytligare ”ångern”. Vi känner inte längre kval. Vi ångrar oss.

Click to read more ...

Page 1 2 3 4 5 ... 115